Chleb żytni na zakwasie - przepis podstawowy

Do upieczenia chleba w wersji podstawowej będziemy potrzebować następujących składników:

  • 500g zakwasu żytniego
  • 500g mąki żytniej
  • 200g wody
  • 15g soli

Dowiedz się jak uzyskać zakwas
Dowiedz się jak rozmnożyć zakwas

Do miski z zakwasem wsypujemy mąkę wymieszaną z solą, następnie dodajemy wodę. Całość starannie mieszamy, początkowo łyżką, a potem ręką. Ciasto żytnie dosyć ciężko się miesza (słabsze roboty kuchenne nie dają sobie z nim rady), dlatego najlepiej mieszać ręką. Ciasto wkładamy do długiej formy keksówki (najlepiej kwasoodpornej) wyściełanej papierem do pieczenia. Ciasto powinno wypełniać formę do połowy wysokości lub nieco więcej.

Zanim będziemy mogli upiec chleb, musimy pozwolić mu wyrosnąć. Dlatego wstawiamy formę z ciastem do piekarnika i włączamy go na ok pół minuty w celu podniesienia nieco temperatury wewnątrz. Dzięki temu chleb będzie mógł szybciej rosnąć. Jeśli w mieszkaniu mamy ok 30 stopni gorąca, to wtedy możemy sobie odpuścić numer z podgrzewaniem piekarnika.

Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto wyrasta zwykle w czasie od 1 do 3 godzin, a czas wyrastania zależy głównie od mocy zakwasu. Jeśli na początku podgrzewaliśmy piekarnik, a po godzinie ciasto jeszcze nie wyrosło, to ponownie włączamy piekarnik na pół minuty i dalej czekamy. Nie należy przesadzać z podgrzewaniem i robimy to z wyczuciem.

Gdy ciasto już wyrosło, wyciągamy je ostrożnie z piekarnika i stawiamy obok. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Po rozgrzaniu piekarnika chleb pieczemy przez 60 minut w trzech fazach:

1) Pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach.
2) Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy w tej temperaturze przez kolejne 10 minut.
3) Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i po 40 kolejnych minutach pieczenia wyciągamy gotowy chleb z piekarnika.

Zaraz po upieczeniu i wyjęciu chleba z formy przykrywamy go czystą ściereczką (taką jak do osuszania naczyń) i czekamy aż ostygnie. Przed przykryciem można go jeszcze spryskać lekko wodą w celu nadania mu połysku. Wtedy przykrywamy chleb po chwili, gdy woda odparuje.

Smacznego!
- nirgal

Powrót do strony głównej

Podstawowy chleb żytni na zakwasie
Ciasto po włożeniu do formy
Ciasto po wyrośnięciu tuż przed pieczeniem

DYSKUSJA

0 komentarzys

W poniższym polu proszę wpisać wynik działania widocznego na obrazku:

Please insert the result of the arithmetical operation from this image. =